Zonne-energie

Duurzame energie staat vandaag de dag enorm in de belangstelling. Begrijpelijk, want duurzame energie is beter voor het milieu en in veel gevallen ook beter voor jouw portemonnee. Zonne-energie is zo’n vorm van duurzame energie. De zon is een onuitputtelijke bron van energie. Maar wat is zonne-energie nu eigenlijk precies en wat kan zonne-energie voor jou betekenen?

Wat is zonne-energie?

De zon is eigenlijk niets anders dan een ster. Op deze ster vindt voortdurend een scheikundige rea§ctie plaats die er uiteindelijk voor zorgt dat er zonne-energie wordt gevormd. De zon geeft deze energie af aan de aarde in de vorm van warmte en licht. Vanzelfsprekend is dit een sterk vereenvoudigde uitleg van het hele proces. Deze energie moet uiteraard nog wel worden omgezet in voor de mens toepasbare energie. Dit omzetten kan op twee verschillende manieren, namelijk via zonneboilers (of zonnecollectoren) of via zonnepanelen.

Een zonnecollector of zonneboiler wordt gebruikt voor het verwarmen van water. Het is een systeem dat je naast je cv-installatie gebruikt. De toepassing hiervan vindt je voornamelijk terug in badkamers en keukens.

Zonnepanelen daarentegen worden vooral gebruikt voor het omzetten van zonne-energie in stroom. Naast de zonnepanelen zelf heb je hier een speciale “omvormer” voor nodig.

De populariteit van zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen zich verheugen in de warme belangstelling van veel mensen. Zonnepanelen worden zeker vanuit het milieuoogpunt aangeschaft, maar ook omdat zij zorgen voor een lagere energierekening. Uiteraard is de aanschaf van zonnepanelen een aardige investering, maar wel eentje die zich in relatief korte tijd terug verdient. Vaak kun je subsidie krijgen op de aanschaf van zonnepanelen, waardoor het soms erg interessant kan zijn om ze aan te schaffen. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten, namelijk:

  • Welk budget heb je beschikbaar?
  • Hoeveel plaats is er voor zonnepanelen op het dak?
  • Welk vermogen wil je uit de zonnepanelen halen?

Als je teveel energie hebt opgewekt met jouw zonnepanelen dan heb je vaak de mogelijkheid om deze terug te leveren aan jouw energieleverancier. Dit hoef je niet voor niets te doen, want je krijgt hier een zogenaamde terug-lever-vergoeding voor. Zo sla je meerdere vliegen in één klap.