Windenergie

Wind is een typisch voorbeeld van duurzame energie. Net als zonne-energie is ook de wind een onuitputtelijke bron van energie. De enige manier waarop deze bron kan opdrogen is dat het langdurig windstil zou worden. Eén ding staat vast en dat is dat we ons hier in Nederland in elk geval geen zorgen over hoeven te maken. Nederland is dan ook een uitermate geschikt land om deze duurzame vorm van energie optimaal te benutten. Ons land ligt aan zee en daar waait het immers vrijwel altijd. Daarnaast is ons land relatief vlak en heeft de wind in grote delen van Nederland vrij spel. Kortom, alle ingrediënten om het maximale uit windenergie te halen is voorhanden.

Windturbines

Het is natuurlijk prettig om te weten dat wind voor energie kan zorgen, maar dit moet natuurlijk nog wel eventjes gebeuren. Hiertoe maken we gebruik van windturbines, ook wel windmolens genoemd. Deze windturbines zorgen ervoor dat wind wordt omgezet in een draaiende beweging. Deze draaiende beweging wordt vervolgens door een generator omgezet in elektriciteit, duurzame elektriciteit. Om zoveel mogelijk gebruik te maken van windenergie zijn er op sommige plekken in Nederland zogenaamde windmolenparken ontstaan. Vanzelfsprekend op plekken waar de wind vrij spel heeft. Ook voor de Nederlandse kust zijn verschillende van dit soort windmolenparken te vinden.

Gebruikmaken van windenergie

Ook jij kan heel eenvoudig zelf gebruikmaken van windenergie. Hiertoe sluit je met jouw energieleverancier een contract af waarin jij alleen groene stroom afneemt. Wanneer je zo’n contract aangaat is de energieleverancier namelijk verplicht om jou energie te leveren die door duurzame energiebronnen is opgewekt. En zoals je nu weet is windenergie er hier eentje van. Helaas is het op dit moment nog niet zo dat windenergie goedkoper is dan energie die opgewekt is uit niet duurzame energiebronnen. De prijs is vrijwel gelijk. Wanneer je dan ook besluit om groene stroom, lees windenergie, af te gaan nemen, dan doe je dit vooralsnog vooral voor een beter milieu. Er wordt echter een hoop tijd, energie, aandacht en geld in windenergie gestoken. Laten we hopen dat dit uiteindelijk ook resulteert in een lagere prijs.