Verschil tussen grijze en groene energie

Energie is er niet alleen in veel verschillende vormen, maar is er ook in een aantal kleuren. Zo kennen we zogenaamde groene energie en is er de zogenaamde grijze energie. Om beide vormen van energie is veel te doen en daarom is het goed hier aandacht aan te geven. Alleen door te weten wat groene en grijze energie is (en daarmee de verschillen te kennen) kun je immers een mening vormen over deze vormen van energie. En door te weten wat het precies is kun je ook een bewuste keuze maken voor een bepaalde energievorm.

Groene energie

Elders op deze site heb je al kunnen lezen wat er precies wordt bedoeld met groene energie. Groene energie is energie die is opgewekt door middel van zogenaamde schone en onuitputtelijke bronnen. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld zonne-energie, wind -en waterenergie. Het is een vorm van energie die beter is voor het milieu. Zo heb je met groene energie veel minder CO2 uitstoot dan met grijze energie.

Grijze energie

De grote tegenhanger van groene energie is grijze energie. Grijze energie is de traditionele vorm van energieopwekking. Het zal je niet verbazen dat dit dan ook direct de meest vervuilende vorm van energie is. Grijze energie wordt opgewekt door gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Fossiele brandstoffen zijn onder andere kolen en gas. De voorraad van deze fossiele brandstoffen is niet oneindig en dit kan de energievoorziening in de toekomst onder druk zetten. Helaas is het zo dat de winning van fossiele brandstoffen het milieu nogal belasten. Ook bij de omzetting van fossiele brandstoffen in energie is het milieu de grote verliezer.

Jouw energieleverancier

In Nederland is het zo geregeld dat je een bewuste keus kunt maken voor welke vorm van energie jij wilt gebruiken. Energieleveranciers zijn verplicht om een “stroometiket” te gebruiken. Dit stroometiket geeft aan welke vormen van grijze of groene energie (of de combinatie ervan) de energieleverancier gebruikt. Dit geeft jouw inzicht in hoe duurzaam jouw energieleverancier is. In het geval je hier ontevreden over bent heb je de mogelijkheid om over te stappen naar een meer duurzamere energieleverancier.