Energie overstappen

Nederland kent veel verschillende energieleveranciers. Elk met hun eigen specifieke kenmerken, voordelen en tarieven. Mensen zijn vaak erg trouw aan hun energieleverancier. Waarom zou je ook veranderen van leverancier als alles goed gaat en je niets te klagen hebt? Goede vraag, maar als nu blijkt dat je bij een andere leverancier voordeliger uit bent, is het dan toch niet eens interessant om hier eens naar te kijken?

Rompslomp

Eigenlijk weten we allemaal waarschijnlijk wel dat we geld kunnen besparen door van energieleverancier te veranderen. Wat veel mensen tegenhoudt is de vermeende rompslomp die bij een overstap komt kijken. Het leuke van deze opvatting is dat deze de plank volledig misslaat. Je hebt namelijk geen gedoe met opzeggingen en dergelijke. Jouw nieuwe energieleverancier neemt immers alle administratie met betrekking tot een overstap voor zijn rekening. Uiteraard moet je nog wel even de meterstand(en) doorgeven aan jouw nieuwe leverancier. Wat jou nog wel te wachten staat is een telefoontje van jouw huidige energieleverancier. Deze gaat jou laten weten het heel erg te vinden dat je overstapt. Vervolgens krijg je een aanbod om alsnog bij hen te blijven. Tsja, je kunt hier natuurlijk op in gaan, maar waarom kun je nu wel een voordeliger tarief krijgen en niet als je al jaren een trouwe klant bent?

Waar moet je op letten?

Voordat je overstapt is het goed om op een aantal zaken te letten. Zorg ervoor dat je in jouw vergelijking tussen verschillende leveranciers vooraf appels met appels vergelijkt. Kijk hierbij dan verder dan enkel en alleen de gas -en elektriciteitsprijzen. Kijk wat voor soort stroom je afneemt. Is dit groene stroom of de zogenaamde meer vervuilende grijze stroom. Misschien ben jij iemand die voor duurzaamheid kiest en dan zit je niet te wachten op een aanbod van grijze stroom. Wat de individuele prijzen van gas en elektriciteit betreft moet je zeker ook nagaan of het aanbod een vaste prijs of een variabele prijs aangaat. En als laatste punt van aandacht kijk je goed na voor welke periode je een contract aangaat.