Energie door lichaamskracht

Er zijn veel verschillende vormen van duurzame energie op te noemen. Zonder dat we er erg in hebben gaan we aan vrijwel altijd aan één soort voorbij. We hebben het dan over energie die is opgewekt door lichaamskracht. Het voldoet aan de definitie van duurzame energie. Het is immers een onuitputtelijke bron van energie en het is niet schadelijk voor het milieu. Lichaamskrachtenergie is helaas maar op zeer beperkte schaal in te zetten. Vanwege deze reden zijn er ook mensen die vinden dat deze energievorm niet tot duurzame energie gerekend mag worden. Je kunt er bijvoorbeeld geen huizen mee van elektriciteit voorzien.

Fietsen maar

Het meest bekende voorbeeld van energie opwekken met behulp van lichaamskracht is fietsen. En dan met name in het donker fietsen. Om je voor -en achterlicht te laten branden zet je het licht aan door de dynamo op je wiel te drukken. De beweging van het voorwiel langs de dynamo zorgt voor warmte die omgezet wordt in energie en voilà…..jouw licht brandt. Vandaag de dag echter zijn de meeste nieuwe fietsen uitgerust met een batterijtje in de voor -en achterlichten. Uiteraard is dit minder duurzaam dan de traditionele dynamo op je wiel. Gemak wint het hier van duurzaamheid, want met een dynamo op je wiel moet je net iets harder trappen om vooruit te komen. Je hebt immers met meer weerstand te maken.

Deze lichaamskrachtenergie past prima in een duurzame stijl van leven. Dit heeft niet alleen te maken met het feit dat je zelf de verlichting op de fiets aan het branden zet. Je kunt jouw lichaamskracht ook inzetten door eens wat vaker de fiets of de benenwagen te nemen. Misschien wek je op deze manier geen energie op, maar je spaart wel het milieu doordat je niet met de auto gaat. Een meer duurzame stijl van leven kost je misschien iets meer energie, maar het levert jouw uiteindelijk nog veel meer energie op.