Duurzaam wonen

Er zijn steeds meer mensen die een bijdrage willen leveren aan een duurzamere samenleving. Een gedeelte van deze groep mensen voegt ook daadwerkelijk de daad bij het woord. Zo zijn er mensen die heel bewust kiezen voor duurzaam wonen. Dit duurzame wonen begint al bij de keuze van de woning. Het zoeken naar een duurzaam gebouwde woning vergt over het algemeen wat meer tijd, omdat dit soort woningen vooralsnog wat minder beschikbaar zijn.

Een duurzaam huis, een duurzaam thuis

Een duurzaam gebouwd huis is gebouwd met duurzame materialen. Daarnaast is dit type huis uiteraard goed geïsoleerd om energie te besparen. Maar om er ook daadwerkelijk een duurzaam thuis van te maken wordt er van de bewoners nog wel enige inspanning verwacht. Zo neem je uiteraard alleen groene stroom af. Je kunt er als bewoners echter ook voor kiezen om te gaan voor zonnepanelen. Hiermee ben je (gedeeltelijk) zelfvoorzienend en ben je er zeker van dat je duurzame energie gebruikt.

Om een duurzaam thuis te creëren zorg je er natuurlijk voor dat ook jouw interieur duurzaam is ingericht. Er zijn tegenwoordig meer dan voldoende duurzaam geproduceerde meubels te koop. Door juist te kiezen voor dit soort meubels kom je dichterbij het doel, duurzaam wonen.

Duurzaam wonen doe je ook door gebruik te maken van waterbesparende kranen en een waterbesparende douchekop. Je laat deuren niet onnodig open staan als het koud is. Verder scheidt je afval op de daarvoor bestemde wijze en eet je biologisch.

Totaalplaatje

Duurzaam wonen is dus eigenlijk een totaalplaatje. Het is meer dan alleen maar wonen in een huis. Het gaat over je duurzaam thuis voelen, het gaat om gedrag en hoe jij uit duurzaam te zijn. En zodra dit gaat om zaken in en rond de woning valt het allemaal onder duurzaam wonen. Duurzaam wonen doe je niet van de één op de andere dag. Het is een proces waaraan je misschien ook wel een beetje moet wennen. Geef jezelf hiervoor dan ook de tijd. Op deze manier wordt duurzaam wonen voor jou ook hetgeen je ervan verwacht.