Duurzaam eten

Duurzaamheid is een breed begrip. Het omvat eigenlijk alle aspecten van de moderne samenleving, maar toch is het goed om ook eens bij een specifiek onderdeel van duurzaamheid stil te staan. In dit geval hebben we het over duurzaam eten. Eten neemt in ons dagelijkse leven een belangrijke en grote plaats in. Als we grote stappen willen maken richting bijvoorbeeld een duurzame samenleving dan is duurzaam eten wellicht een mooi vertrekpunt.

Respect

Als we het hebben over duurzaamheid valt al snel het woord “respect”. Dit is dan ook niet anders als we praten over duurzaam eten. Het gaat dan immers om voedsel dat is geproduceerd met respect. Respect voor zowel mens en dier als voor de natuur. Het is hierbij goed om te weten dat het hele productieproces hierbij van belang is. Aandachtspunten hierbij zijn onder andere het watergebruik, energieverbruik, verpakkingsmateriaal, transport, maar ook de hoeveelheid CO2 uitstoot. Daarnaast zijn de arbeidsomstandigheden en het welzijn van de dieren belangrijke factoren. Zo zie je maar dat er bij duurzaam eten meer komt kijken dan dat je van tevoren misschien had gedacht.

Duurzaam eten kopen

Duurzaam eten is ook door de commercie ontdekt. Dit is zeker niet erg, want door het kopen van duurzaam geproduceerd eten laat je juist zien dat je iemand bent met het eerde genoemde respect voor mens, dier, natuur en milieu. Voor het kopen van duurzaam geproduceerde voeding ben je echt niet alleen aangewezen op natuurvoedingswinkels of reformzaken. Het is vandaag de dag algemeen verkrijgbaar, dus ook bij de grote supermarkten. Duurzaam geproduceerd eten herken je vaak aan een logo of keurmerk. Het is goed om te weten dat elk keurmerk zijn aandacht voor wat betreft duurzaamheid richt op een onderdeel van het productieproces. Bij biologisch eten gaat de aandacht vooral uit naar de gezondheid van dieren en planten. Bij het keurmerk “Fairtrade” is er juist veel aandacht voor de leef -en werkomstandigheden van boeren en landarbeiders in ontwikkelingslanden.

Prijs

Helaas is het vooralsnog zo dat de prijzen van duurzaam geproduceerd eten wat hoger liggen ten opzichte van het traditioneel geproduceerde voedsel. Voor veel mensen is dit nog een belemmering.